'SUV avtodom'

Pri južnokorejski avtomobilski znamki SsangYong, ki nam je z modelom actyon pred enajstimi leti kot prva predstavila groteskno idejo o 5-vratnih 'SUV kupejih', ki je kasneje našla tudi posnemovalce v Münchnu in v Stuttgartu, prihaja nova revolucionarna ideja na področju oblikovnih križancev. Tokrat so izvedli 'fuzijo' SUV avtomobila in avtodoma …

Ideja ni nova, vendar je bila do sedaj znana predvsem lastnikom kombijev in enoprostorcev ter lastnikom nekaterih potniških dostavnikov, po novem si pot med klasična počitniška vozila v stilu nekdanjih bivalnih kombijev znamke Volkswagen utirajo tudi modni SUV-avtomobili. Novi 'SUV bivalnik' s 3-metrsko medosno razdaljo, ki je zasnovan na osnovi serijskega modela turismo (pri nas je znan kot rodius) se je v teh dneh predstavil obiskovalcem letošnjega 'Motorhome & Caravan Showa', ki poteka v Birminghamu od 11. do 16. oktobra.

Predelavo običajnega rodiusa v počitniško vozilo so izvedli pri enem izmed vodilnih britanskih proizvajalcev počitniških vozil, podjetju Wellhouse Leisure of Huddersfield. Predelava je prinesla dvižno streho, ki bo vedno barvno usklajena s karoserijsko barvo ter vgradnjo prednjega para vrtljivih in preklopnih sedežev. Na ta način so Britanci v notranjosti potniške kabine ustvarili par ležišč, medtem ko je zadek v tem primeru deležen vgradnje dveh lahkih kuhinjskih modulov. Med vgrajeno opremo omenjajo majhen umivalnik, jeklenko s plinom, 12-voltni polnilni sistem, 25-litrski hladilnik, prenosno stranišče ter dva ločena zbiralnika za čisto in umazano vodo.

Pod motornim pokrovom 5-metrske južnokorejske 'športne SUV lokomotive' ni sprememb. Tudi v tem primeru je za samodejno premikanje zadolžen prav nič prestižni 2,2-litrski turbodizelski 'Economy Class' motor, zanesljiv in varčen delovni tovariš, ki bo ob potrebi lahko mobiliziral 400 Nm motornega navora v območju od 1400 do 2800 vrtljajev v minuti. Za takšen SUV bivalni paket, ki je na voljo tudi v 4x4 različici, bo britanski kupec odštel najmanj 29.995 britanskih funtov, ker obstaja tudi seznam dodatne opreme (kabinsko gretje znamke Eberspacher, solarni strešni panel …), ki bo ob vgradnji lahko občutno podražila nakup vozila.

scroll up